maandag 29 december 2008

Sağlıklı beslenme


Bu gün yediğimiz yiyeceklerin ileride vücut yapımızı nasıl etkileyebileceğini hiç düşündünüz mi? Sağlıklı yaşamamız yediklerimizin miktarı ve çeşidi ile ilgilidir. Sağlık vücudun ihtiyacı olan gıdayı yeterli ve dengeli olarak almakla korunur.
Fiziki görünüşten doğru ve dengeli beslenip beslenmediğiniz rahatça anlaşılabilir. Sevdiginiz şeyi yemek ya da açlışı gidermek beslenmek değildir.
Yanlış beslenen vücut yıllar sonra etkisini gösterir. Bu gün yanlış beslenmenin gelecekte nelere mal olacağını bilmek ve şimdiden tedbir almak gerekir.
Aldığımız gıda maddeleri kemik-kas-kan-diş-saç-ten ve tırnakları yani tüm organlarımızı besleyip takviye eder.
Bunun için yediğimiz gıda maddelerini nasıl sınıflandığını ve içerdiği vitaminleri iyi bilmemiz zorunludur.

Besin maddelerini altı gruba ayırabiliriz:
1. Karbonhidratlar
2. Yağlar
3. Proteinler
4. Vitaminler
5. Madensel maddeler
6. Su

1. Vücudun hareket ihtiyacı olan enerji sağlayan besin maddeleri karbonhidratlardır. Bütün şekerli, unlu, nişastalı yiyecekler karbonhidrat deposudur. Ekmek, mısır, patates, fasulye, un, şeker karbonhidrat kaynaklarıdır.
2. Yetişkinler de eğer spor yapmıyor ve hareketsiz işlerde çalışıyorlarsa vücutlarının % 15' i yağdır. Halbuki vücutta yanarak hareket için gerekli enerji yağlardan sağlanır. Ancak bu maddeleri bilerek ve dengeli almak gerekir. Yemeklerde kullandığımız hayvasal ve bitkisel yağlardan başka et, yumurta , süt ve süt ürünleri yağlı tohumlar, kuru yemişler (margarin, tereyağı, zeytin yağı, fındık, fıstık) bol miktarda yağ içerir.
3. Proteinler, vücundun tüm kemik, kas, sinir, yumuşak hücre ve dokuları kan ve plazma üretin. Yetişkin bir insanda %16 civarında protein vardır. Protein deposu olarak et çeşitleri (balık, tavuk, vs.) yumurta, süt, ve süt ürünleri, kuru baklagiller, hayvansal gıdalar, tahıllar, fındık, fıstık, ceviz ve yağlı tohumlarda (et, süt, balık, yumurta, tavuk, peynir, bezelye, fasulye, ceviz) de protein vardir.
4. Vitaminler, vücuttaki kimyasal dengeyi düzenler. Organlarımızın uygun ve düzenli çalışmasını, hastalıklara karşı direnç sağlar. Taze sebzeler ve meyvelerde bulunduğu gibi hayvansal gıdalarda da bol miktarda vitamin bulunur. Et, süt, ciğer, yumurta, peynir, ıspanak, dometes, yerfıstığı, portakal, limon gibi.
5. Proteinler gibi madensel maddelerde vücuttaki her türlü doku, vücut sıvısı, kan ,plazma ve hücrelerin yapılarına girer.
Dişlerimizin yapısında ve kanımıza kırmızı renk veren madde, madensel maddedir.
Yetişkinlerdeki madensel maddeler % 6 civarındadır.
Madensel maddeler en çok ıspanak, et, süt, sakatat, barbunya, elma, armut, bezelye, üzüm, badem, ceviz, tuzda bulur.
6. Su, besin maddelerini hücre ve dokularımıza ulaştırır. Mide öz sularının aslını yapar ve zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

Geen opmerkingen: